Wednesday 8 January 2025 - 21:34
Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?

Havza / “Allah Odaklı Manevi Tedavi” çalışma grubu bilimsel toplantısı, seçkin din uzmanlarının katılımıyla Kum Semah İslami Danışma Merkezi’nin çabalarıyla düzenlendi.

Havza Haber Ajansı muhabirinin bildirdiğine göre, Salı günü Kum Semah İslami Danışma Merkezi’nin düzenlediği “Allah Odaklı Manevi Tedavi” çalışma grubu bilimsel toplantısında konuşan Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Dr. Mesud Canbozorgi, Allah odaklı maneviyat modeli temelinde psikolojik bozuklukları ele aldı ve şu ifadelerde bulundu:

“İnsanı tedavi etmek için öncelikle insanın doğru bir tanımını yapmalıyız; nasıl zarar gördüğünü, sağlıklı olma yolunu ve en yüksek potansiyeline nasıl ulaşabileceğini bilmeliyiz.”

Dr. Canbozorgi, insanı sağlıktan uzaklaştıran dört faktörün olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“İnsan dünyaya boş bir varlık olarak değil, önceden tanımlanmış bir manevi kap ile gelir. Bu manevi kap, tıpkı bir elma çekirdeğinde elma ağacının tanımlanmış olması gibi her varlık için mevcuttur.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi insanın manevi kabının ve onun yaşam yolunun belirsiz olmadığını, bu yol haritasının içinde akıl adında nurani bir çekirdek barındırdığını ifade etti. Bu akıl, hedeflere ulaşmak için yol gösterici ve düzenleyici bir unsur olarak işlev görmektedir. Bu sistem, saf ve güvenilir bir kaynağa duyulan sevgiden beslenir ve bu yolda insanı yalnızca Allah tatmin edebilir.

Dr. Canbozorgi bu rehber sistemin, insanın başlangıç, son, varlık ve kendilik gibi dört algı alanıyla bağlantılı olduğunu belirterek şunları ekledi:

“Eğer insan, kendisi için tanımlanan manevi kabına uygun bir şekilde hareket ederse, doğru bir yol izlemiş olur.”

Bozuklukların Analizi

Dr. Mesud Canbozorgi, insana gelişimsel açıdan zarar veren en önemli faktörün manevi kabın kırılması olduğunu belirtti ve şöyle açıkladı:

“Dünyaya gelen bir insan, manevi kabında anneye dair belirli bir tanımla doğar. Ancak anne bu rolünü yerine getiremediğinde, insanın psikolojik sisteminde ‘anne’ anlamı kırılır ve bu durum gelişimsel psikolojik zararların ortaya çıkmasına yol açar. Bizim günümüz psikolojisinden en büyük farkımız, onların bağlılığı (attachment) temel alırken, bizim anlam kabını temel almamızdır. Biz, anlamın bağlılıktan önce geldiğine inanıyoruz.”

Dr. Canbozorgi, manevi kabın kırılması durumunda sistemin savunmasız hale geldiğini ve algısal hatalara açık olduğunu ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer algının kaynağı doğru bir şekilde işlev göremezse, davranış da doğru bir şekilde yönlendirilmez. Bu nedenle algısal alan bozukluklarının ikinci temel nedeni olarak karşımıza çıkar.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, bozuklukların temelinde dört algısal alan olduğunu ve bu alanlardan herhangi birinin zarar görmesi durumunda gerçek algının yerini hatalı algının alacağını belirtti. Bunun ise insanın Allah ile olan ilişkisinde doğrudan etkisi olduğunu vurguladı.

Dr. Mesud Canbozorgi, karar alma süreçlerinde hata yapılabileceğini veya kişinin doğru bir karar almasına rağmen eylem sırasında sorunlar yaşayabileceğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Bu tür sorunlar eylemin kişinin kendi iradesine dayanmadan, içsel ya da dışsal bir zorlamayla yönlendirildiği durumlarda ortaya çıkar. Ayrıca mevcut ortamda algısal kaynakların düzenlenememesi de bir bozukluk kaynağıdır. Deneyimsel akıl ile fıtri akıl arasındaki yanlış ilişki de hatalara yol açabilir. Bu faktörler incelendiğinde, tüm psikolojik bozukluklar açıklanabilir hale gelir.”

Manevi Tedaviler Araştırmacısı maneviyat, din ve ruh sağlığı arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmaların oldukça fazla olduğunu vurguladı ve şunları ekledi:

“Seküler temeller, giderek hızla maneviyata yöneliyor ve dünya genelindeki üniversiteler bu doğrultuda çalışmalar yapıyor.”

Dr. Canbozorgi din, maneviyat ve ruh sağlığı arasındaki ilişkinin sadece olumlu değil, olumsuz yönlerinin de bulunduğunu ifade etti ve bunu şöyle açıkladı:

“Bu alandaki en önemli faktör, dindarlığın kalitesidir. Eğer bir kişi dengeli bir ruh haline sahip değilse, ona din ya da maneviyat vermek zararlı olabilir. Örneğin ‘Allah-u Ekber’ diyerek insanları öldüren faşist gruplar buna bir örnektir. Ancak kişi dini yaşantısında ne kadar saf ve samimi hale gelirse, psikolojik bozukluk belirtileri de o kadar azalır.”

Dr. Mesud Canbozorgi, manevi kabın insanın fıtri ve temel bir yapısı olduğunu belirtti ve şöyle açıkladı:

“Bu manevi kap, deneyimle desteklenmelidir. Mesela bu kapta Allah’ın Rahman sıfatıyla tanışık olsak da, merhamet deneyimlenmediği sürece bu kapta yer alan ışık yanmaz. Annenin bu ışığı yakma görevi vardır ve bu ışık, önemli kişilerden biri tarafından zarar verilmediği sürece yanmaya devam eder.”

Dr. Canbozorgi, babanın da psikolojik sistemde bir rolü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Baba, sistemin hedef odaklılık ve organizasyon ışığını yakma görevine sahiptir. Bu görev, velayet unsurlarıyla ilişkilidir. Eğer bu yapı zarar görürse, dikey yönlendirmeyi sağlayan herhangi bir rehberlik kaynağıyla ilişki bozulur.”

Manevi Tedaviler Araştırmacısı, manevi kap kırıldığında insanın psikolojik olarak üç farklı tepki verebileceğini şöyle ifade etti:

1.Anlam Değişikliği: Kişi, zarar görmüş manevi konunun anlamını değiştirir; örneğin, baba veya anne kavramının anlamını farklılaştırır.

2.İlişki Değişikliği: Kişi, bu konuyla olan ilişkisini değiştirir; örneğin, bir veli ona zarar verdiğinde bu ilişkiyi yeniden şekillendirir.

3.Kendi Anlamını Değiştirme: Kişi, kendisini olumsuz bir şekilde tanımlamaya başlar ve “Ben kötü bir insanım” sonucuna varabilir.

Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?

Manevi terapi üzerine on yıllık araştırma ve klinik çalışma

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Mesud Azerbaycani, , bu toplantıda şu ifadeleri kullandı:

“Manevi terapi üzerine on yılı aşkın süredir eğitim, araştırma ve klinik çalışmalar yapıldı, başarılı modeller oluşturuldu ve bu modeller deneysel alanda da başarısını kanıtladı.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Azerbaycani, bu yöntemde bilimsel ve pratik konularda takım çalışmasını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirterek şöyle devam etti: “Takım çalışması, hataları azaltır ve sinerjiyi artırır.”

Manevi terapiler araştırmacısı, maneviyat kavramını tanımlarken şu açıklamayı yaptı: “Bu konuda farklı tanımlar bulunmaktadır. Mayer, maneviyatı; yaşamın anlamını ve amacını sürekli olarak aramak, hayatın derinliğini ve değerini kavramak, doğanın güçlerinin genişliğini fark etmek ve kişisel inanç sistemlerini içeren bir süreç olarak tanımlar.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, bu tanımın güçlü yönlerine dikkat çekerek şöyle dedi:

“Bu tanımda yaşamın anlamı ve amacı ile hayatın derinliği ve değerinin anlaşılmasına vurgu yapılması, manevi konular açısından bizim için büyük önem taşıyor.”

Hüccetü’l-İslam Azerbaycani, Elkins’in tanımına da değinerek şunları ekledi:

“Elkins, maneviyatı, insanın belirli değerler temelinde kendisi ve diğerleriyle ilişkili olarak bir yüce boyutun farkındalığına dayanan bir varoluş ve deneyim biçimi olarak tanımlar. Bu tanımda, insanın doğal boyutlarının yanı sıra yüce bir boyuta da dikkat çekilmektedir.”

Dr. Mesud Azerbaycani, manevi terapi konusundaki açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Şehit Murtaza Mutahhari, maneviyatı insanın bilim ve bilgi, ahlaki iyilik, güzellik ve estetik, kutsallık ve ibadet gibi maddi olmayan değerlere yönelik doğal bir eğilim ve duygu olarak tanımlar. Bu, insanı diğer varlıklardan ayıran temel bir özelliktir.”

Manevi terapiler araştırmacısı, terapi bağlamında maneviyatı tanımlarken şunları söyledi: “Maneviyat, maddi dünya görüşüne, doğanın ve bireysel bencilliğin tek odak noktası olduğu yaklaşımlara karşı bir duruştur. İslamî bakış açısında en önemli merkez, Allah’tır. Allah, maneviyat ve yücelik yolunu açan temel kaynaktır.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, maneviyatın insanın maddiyattan iradeli ve varoluşsal bir şekilde sıyrılmasını içerdiğini ifade etti:

“İnsan, sosyal konumundan sıyrılabilmeli ve ona saplanıp kalmamalıdır. Bu süreç, bilişsel (anlayış), duygusal (his) ve eylemsel boyutlarda gerçekleşmelidir, ancak bu ilerleyiş Allah’a doğru olmalıdır.”

Hüccetü’l-İslam Azerbaycani, sözlerini şöyle tamamladı: “Hedefimiz, Allah’a doğru yönelmek, O’nu evrenin başlangıcı ve sonu olarak kabul etmektir. Eğer her şeyi başlangıç (mabda) ve son (mead) bağlamında yeniden tanımlayabilirsek, gerçek maneviyata ulaşmış oluruz.”

Manevi sağlığın özellikleri

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Mesud Azerbaycani, manevi sağlığın bedenî, psikolojik, sosyal ve manevi sağlık olmak üzere dört temel sağlık boyutundan biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Manevi sağlık, belirli bir alanda uygulamalı maneviyatın sonucudur. Manevi sağlık, manevi gelişmenin belirli bir düzeyine ve aşamasına işaret eder. Manevi sağlık, psikolojik sağlık, manevi farkındalık ve manevi zeka ile farklıdır, ancak bunlarla ilişkilidir.”

Dr. Mesud Azerbaycani, Hadis-i Şerif’e atıfta bulunarak şöyle dedi:

“‘İlim iki çeşittir: Din ilmi ve beden ilmi’ hadisini hatırlatmak isterim. Beden ilmi, bedensel sağlığın sorumlusudur, din ilmi ise manevi sağlığın sorumlusudur. Hz. Ali (a.s) Nehcü’l-Belâğa’da şöyle buyurur: ‘Peygamber, hastaları tedavi etmek için dolaşan bir hekimdir. Şifa veren merhemleri hazırdır ve yaraları iyileştirmek için ateşi eritmiştir. Kör kalpleri, sağır kulakları ve dilsiz dilleri iyileştirmek için hazırdır ve kendi ilacıyla unutulmuş ve kaybolmuş hastaları aramaktadır.’”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, bu hadislerin manevi tedavinin dinin özünde yer aldığını gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:

“Bu hadisler, manevi tedavinin dinin özünde olduğunu ortaya koymaktadır. Peygamber (s.a.a.), Allah tarafından insanları tedavi etmekle görevlendirilen en yüksek varlıktır. Ayrıca hata ve günah, manevi bir zarar, yani hastalık olarak tanımlanmıştır. Tövbe ve Allah’la yakınlık ise bu manevi hastalıkların ilacı olarak belirtilmiştir.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Mesud Azerbaycani, dini ve manevi öğretilerin, manevi sağlığın hazineleri ve kaynakları olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı ve şunları söyledi:

“Bu kaynaklardan manevi tedaviler çıkarılmalıdır.”

Manevi terapiler araştırmacısı, psikolojide üç ana paradigma —akılcılık, deneycilik ve varoluşçuluk— üzerinde durulduğunu belirterek, dördüncü paradigma olan maneviyatçılığın ihmal edildiğine dikkat çekti. Bu paradigmanın akılcılığının Platon’dan, deneycilik anlayışının Aristoteles’ten, varoluşçuluğun ise Sokrat’tan kaynaklandığını ifade etti.

Dr. Mesud Azerbaycani, şöyle devam etti:

“İlahi peygamberler, dördüncü paradigma olan maneviyatçılığının temellerini atmışlardır ve dini liderlerimiz, yani İmamlar (a.s) bu yolu sürdürmüşlerdir. Ayrıca, İbn Arabi, Mevlana ve Allame Tabatabai de bu yolu izlemişlerdir. Psikologlar arasında da Yalom, Miller ve Richards gibi isimler bu yöntemi sürdürmüşlerdir. Manevi tedavi çerçevesinde yer alan konular, manevi çatışmaların giderilmesi, Tanrı ve benlik algısının değişimi ve doğal aklın aklının aktif hale getirilmesidir.”

Hüccetü’l-İslam Azerbaycani, Allport’un altı değer kategorisinden dini değerlerin en önemli ve güçlü olanı olduğunu söyledi:

“Allport, altı temel değerden dini değerlerin, yaşam tarzı üzerinde en güçlü etkiye sahip değer olduğunu ve yaşamı yüceltebileceğini belirtmektedir.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, Carl Gustav Jung’un şu sözlerini aktardı:

“Yaşamlarının farkındalığına eren hastalarım arasında (30 yaş ve sonrasında) öyle bir kişi yoktu ki psikolojik bozukluklarını tedavi etmek ve acılarını iyileştirmek için dünya dinlerinin sunduğu maneviyatın gücünden faydalanmamış olsun.” Jung ve diğer düşünürler ile psikologlar da bu meseleye önem verdiklerini belirtmişlerdir.

Manevi tedavi hedefleri

Manevi tedavi hedefleri üzerine açıklamalarda bulunan manevi terapiler araştırmacısı, psikolojik sağlığın, diğer tedavi yöntemleriyle ortak bir dengeyi ifade ettiğini, ancak manevi tedavide bunun yanı sıra manevi gelişim ve yücelme üzerinde de özellikle durulduğunu belirtti.

Manevi Tedavi Mekanizmaları

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Mesud Azerbaycani, manevi tedavi mekanizmalarını açıklarken şunları söyledi:

“Umut verme, hayatın anlamının aktif hale getirilmesi, akıl yürütme (Tanrı aklı), iyimserlik, huzur verici etki, entegrasyon ve güçlerin uyum içinde olması, manevi tedavinin temel mekanizmalarıdır.”

Havza ve Üniversite Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi, aile terapisi üzerine de şunları belirtti:

“Serbest müdahale, esneklik müdahalesi, sevgi ve güç müdahalesi, güvenli cinsel dikkat müdahalesi, İran kültüründe mevcut olan sorunlara yönelik dört temel müdahaledir.”

Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbas Pesendide, bu toplantıda şunları ifade etti:

“Zihinsel sağlıkta ve psikolojide, kazalar ve felaketler zarar verici olaylar olarak kabul edilir ve travma sonrası bozukluklar söz konusu olabilir ancak travma sonrası büyüme de mümkündür.”

Ve ardından şunları ekledi: “İslami bakış açısında, sadece zorluklar ve sıkıntılar değil, aynı zamanda refah dönemi de bir bozulmaya yol açabilecek bir faktör olarak kabul edilmektedir. Dini kaynaklarda, sahip olma refahının da zararlı etkileri olduğu ve bunun sonucu olarak neşe ve nankörlük gibi zararlar ortaya çıktığı belirtilmektedir.”

Manevi terapiler araştırmacısı ekledi: “Eğer bir kişi zorlu bir dönemden geçtiğinde bozukluk yaşarsa sabırlı olması olasıdır, ancak nimet döneminde de şükreden bir insan olması zor olabilir.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Pesendide, Rum Suresi’nin 36. ayetini alıntılayarak şu şekilde devam etti: “Ve insanlar, kendilerine rahmet tattırdığımızda bundan sevinirler. Ama eğer kendi yaptıkları yüzünden bir kötülük onlara dokunursa, hemen umutsuzluğa kapılırlar.”

Bu ayet, insanların nimetler veya sıkıntılar karşısında nankörlük yapabileceğini ifade eden birçok ayetten bir tanesidir.

Daru’l-Hadis öğretim üyesi dini kaynaklara dayalı olarak, bozuklukların kökenine dair şunları söyledi: “Nimet ve sıkıntılar, birbirinin zıddı olan ama birbirinden ayrılamayan iki durumdur ve her ikisi de bir bozulma yaratabilir.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbas Pesendide de bu toplantıda şunları belirtti:

“Manevi psikoterapi konusu söz konusu olduğunda, kavram ve algılama kavramları vardır. Olayların nasıl değerlendirildiği, kavramsal mı yoksa algısal mı olduğu önemli bir noktadır. Kavramın algı üzerinde baskın olması, önemli bir bozukluk nedenidir. İslami kaynaklara göre bozulmayı engelleyen şey, iyi bir algıdır. Yaşadığımız durumu gerçekçi bir şekilde değerlendirdiğimizde, eğer bu değerlendirme olumlu şekilde algılanıyorsa bu sadece tedavi edici olmakla kalmaz, aynı zamanda gelişimi de sağlar.”

Hüccetü’l-İslam Pesendide, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bir rivayete göre, Hz. Musa’ya (s.a.) şöyle bildirilmiştir:

‘Benim, yaratmış olduğum varlıklar arasında en sevdiğim varlık, inanan kulumdur. Onu, onun için hayırlı olan bir şekilde sınar, onun için hayırlı olan bir şekilde iyileştiririm; ona zarar verecek olanı ise ondan uzak tutarım. Ben, kulum için neyin faydalı olacağını en iyi bilenim. O yüzden o sabır göstersin, nimetime şükretsin ve kaderime rıza göstersin. Çünkü o, benim hoşnutluğum doğrultusunda hareket edip emirlerimi yerine getirdiğinde, onu sadıklar arasına kaydederim.’”

Manevi tedavi konularında araştırmalar yapan uzman, iyi olarak kabul edilen üç kavramın gerçekleşmesi gerektiğini hatırlattı: “İyiye inanma, iyi getirme ve iyi arama. İyiye inanmak, Yüce Allah’ın verdiği her şeyin hayır olduğuna inanmak anlamına gelir. Ancak bu yeterli değildir; iyi getiren olmak gerekir. Yani, istediğimiz şekilde davranarak iyilik görmemiz mümkün değildir, davranışlarımızın önemi vardır. İyi arama ise, yaşamda olumlu yönleri bulma gücünü keşfetmektir ve bu, zorlukları tolere etmekten çok daha zordur.”

Bozulma Faktörleri

Daru’l-Hadis öğretim üyesi, bazı faktörlerin hem olumlu hem de olumsuz durumlarda bozulmalara yol açabileceğini belirtti. Bu faktörler arasında sahiplik duygusu, desteksizlik hissi, haz odaklılık ve tesadüfsel düşünce yer almaktadır.

Olumlu Durumlarda Bozulma Faktörleri

Olumlu durumlarda bozulma sebepleri hakkında açıklama yaparak, İslam’a uygun uyumun, ruhsal sağlık ve insanın gelişimi için anahtar bir faktör olduğunu vurguladı: “Yani, Allah’ın tasarladığı şekilde kendimizi düzenlemeliyiz.”

Manevi tedavi araştırmacısı, dini kaynaklardan yararlanmak için dini metinlere psikoterapötik bir şekilde yaklaşmak gerektiğini belirterek şunları ekledi: “İslam psikolojisinin temel amacı insanın tevhidi (Allah’a teslimiyet) olarak gelişmesidir. Tevhidi gelişim, insanları değerlendirme için temel bir taş oluşturur.”

Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?Allah Odaklı Manevi Tedavi: Neden ve Nasıl?

Tags

Your Comment

You are replying to: .
captcha