Havza haber ajansına göre, Hüccetül İslam velmüslimin Naser Refii, bugün Allame Tabatabai (r.a) araştırma merkezinde gerçekleştirilen "Direniş Cephesinin İlham Kaynağı Fatimi Siret" adlı ilmi toplantıda kadınların direniş cephesini destekleme konusundaki etkinliğine değinerek şunları belirtti: "İslam dininde erkek ve kadın arasındaki fark bedenseldir; ancak değerler ve İslami öğretiler açısından erkek ve kadın arasında hiçbir fark yoktur ve Kur'an-ı Kerim, Ahzab Suresi'nin 35. ayetinde bu konuya açıkça işaret etmiştir."
Hüccetül İslam Refii: "Tarih boyunca İslam öncesi ve sonrasında birçok direnişçi kadın bulunmaktadır ve direniş konusunda, Tahrim Suresi'nde Firavun'un eşi Asiye'ye de açıkça atıfta bulunulmuştur." şeklinde konuştu.
Hüccetül İslam velmüslimin Refii, yalnızca Kur'an-ı Kerim'de 20'den fazla direnişçi kadından bahsedildiğini belirterek, bu kadınların isimlerinin, şu anda Camiatü'l-Zehra'da hazırlanmakta olan Müslüman Kadınlar Ansiklopedisi'nde yer alacağını ifade etti.
Camiatü'l-Mustafa bilimsel komisyon üyesi olan Refii "Ümmü Seleme, Esma bint Cafer, Ümmü Eymen, Fıdye, Sure Hamdaniye, Hz. Ümmü'l-Benin gibi kadınlar, tarihte adları kayıtlı olan direnişçi kadınlardır ve İslam toplumundaki kadınlar için örnek teşkil edebilirler." dedi.
Hüccetül İslam velmüslimin Refii "Direnişin çeşitli türleri vardır ve bazı âlimler kitaplarında direnişin 10 çeşidini zikretmişlerdir; bunlar ekonomik, inançsal, siyasi, sosyal vb. konuları kapsamaktadır." diye ekledi.
Devamında ise Hüccetül İslam Refii şöyle ekledi: "Hz. Fatıma (s.a) din ve velayet yolundaki inanç direnişinin simgesidir; çünkü onun hutbeleri, siyasi vasiyeti ve şehadeti olmasaydı, günümüzde Şii mezhebinin izine rastlanmazdı."
Camiatü'l-Mustafa bilim kurulu üyesi Refii "Hz. Hatice (s.a) ve Hz. Fatıma (s.a) tüm alanlarda direnişin sembolüdür; bu nedenle bu direniş alanlarının toplumda doğru bir şekilde açıklanması gerekmektedir." ifadesini kullandı.
Refii "Bazen şehit annelerine gittiğimizde onların davranışlarında direnişi görüyoruz ki bu da bu annelerin dirençli ruhunu göstermektedir." şeklinde konuştu.
Hüccetül İslam velmüslimin Refii sözlerini şöyle tamamladı: "Hz. Masume (s.a) de velayet anlayışı ve Medine'den İran'a yaptığı göç ile İslam tarihinin en büyük direniş sembollerinden biridir."
Havza / İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi, Kur'an-ı Kerim'de 20'den fazla direnişçi kadından bahsedildiğini belirterek şöyle dedi: "Hz. Fatıma (s.a) din ve velayet yolundaki inanç direnişinin simgesi ve efsanesidir; çünkü onun hutbeleri, siyasi vasiyeti ve şehadeti olmasaydı, günümüzde Şii mezhebinin izine rastlanmazdı."
Your Comment