Monday 13 January 2025 - 02:19
Kum şehrinin dini ve tarihi turizm alanındaki konumu bilinmemektedir

Havza / Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbasi: “Dini açıdan İran’ın ikinci büyük türbesi Kum’da bulunmaktadır. Hz. Fatıma Masume’nin (s.a) kutsal türbesi ve Mukaddes Cemkeran Camii’nin yanı sıra buradaki birçok dini merkez de İranlı ve yabancı ziyaretçileri ağırlayabilir.”

Havza Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi Başkanı Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Ali Abbasi, Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi toplantı salonunda Kum Eyaleti Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürü Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbas Ali Babagulzade ile yaptığı görüşmede bu uluslararası bilimsel kurumun eğitim faaliyetleri ve kuruluş geçmişi hakkında açıklamalarda bulundu.

Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi Başkanı, bu bilimsel kurumun İslami ilimler, beşeri bilimler, dil, edebiyat ve kültür çalışmaları alanlarında 200 program, uzmanlık dalı ve eğitim seviyesi sunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Uzun dönemli yüz yüze eğitimlerin yanı sıra, binlerce kişi de Camiatu’l-Mustafa’nın sanal üniversitesinde eğitim görmektedir. Ayrıca her yıl Camiatu’l-Mustafa’nın kısa süreli eğitimler ve akademik araştırma fırsatları programı, dünyanın dört bir yanından binlerce ilgili kişiyi ağırlamaktadır.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbasi, Farsça öğrenimini bu bilim merkezinde eğitim almanın bir ön koşulu olarak nitelendirdi ve şunları ekledi: “Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi, farklı İslami mezheplerden öğrencileri ağırlamakta ve bu öğrenciler kendi mezhep esaslarına uygun olarak karşılaştırmalı ve uyumlu bir şekilde dini ilimleri öğrenmektedir. Bu, Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi’ni İslam dünyasındaki diğer dini ilimler eğitim merkezlerinden ayıran özelliklerden biridir.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbasi, ayet ve rivayetlerde seyahat ve turizm konusunun önemine vurgu yaparak şöyle dedi: “Bazen turizmin beraberinde getirebileceği bazı kültürel zararlar, endişelere yol açabiliyor. Bu nedenle ülkenin kültürel planlayıcıları, bu alanda çeşitli kültürel boyutlara mutlaka dikkat etmelidir.”

Uzmanlar Meclisi üyesi Abbasi, bilimsel, dini ve sağlık turizmini en temiz turizm türlerinden biri olarak nitelendirdi ve şu vurguyu yaptı: “Bazı ülkeler bu tür cazibelere sahip olmadıkları için, bu eksikliği telafi etmek amacıyla yapay cazibelerden yararlanmak zorunda kalıyorlar. Ancak bu durum, hem kendileri hem de diğerleri için çeşitli kültürel zararlar doğuruyor.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbasi, ülkenin ve Kum eyaletinin zengin turizm potansiyeline vurgu yaparak şunları söyledi: “Dini açıdan İran’ın ikinci büyük türbesi Kum’da bulunmaktadır. Hz. Fatıma Masume’nin (s.a) kutsal türbesi ve Mukaddes Cemkeran Camii’nin yanı sıra eyaletteki birçok dini merkez, İranlı ve yabancı ziyaretçileri ağırlayabilir.”

Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi Başkanı, bu kurumun kültürel alandaki geniş uluslararası potansiyeline dikkat çekerek şöyle devam etti: “Bugün, bu bilimsel kurumdan mezun olanlar dünyanın dört bir yanında, Farsça konuşabilme yeteneği ve İran İslam Cumhuriyeti ile derin kültürel bağlara sahip olarak bulunuyorlar ve ülkenin dünyayla en iyi kültürel elçileri ve bağlantı köprüleri olarak görev yapıyorlar.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Abbasi, Kum şehrinin altyapı açısından güçlendirilmesi ve yatırım yapılması gerektiğini belirterek, “Kum’un turizm alanındaki temel fırsatları özel bir seviyede bulunuyor. Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi bu alanda önemli bir potansiyele sahiptir ve bu potansiyel, işbirliği protokolü imzalanarak aktif hale getirilebilir.” dedi.

Uzmanlar Meclisi üyesi Abbasi, yabancı öğrencilerin turizm alanında eğitim ve beceri kazanmalarını, ortak iş birliği alanlarından biri olarak nitelendirdi ve şöyle dedi: “Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi, yabancı öğrenciler için İletişim Becerileri Eğitim Merkezi kurmuştur. Bu merkez, öğrencilere ve ailelerine çeşitli pratik eğitimler sunmaktadır. Bu alanda karşılıklı iş birliği olanaklarının belirlenmesi, değerli sonuçlar doğurabilir.”

Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi’nin Kum Şehrindeki Bilimsel Turizmdeki Önemli Rolü

Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler ve İletişim Yardımcısı Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Muhsin Kanberi de bu görüşmede Kum şehrini bir bilim ve kültür dünya şehri olarak nitelendirdi ve şöyle dedi: “Gerçek bir dünya şehri konumuna ulaşmak, altyapının geliştirilmesini gerektirir ve bu hedefe ulaşmak, farklı kurumların katkılarıyla hızlandırılabilir.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Kanberi, uluslararası bir havaalanı kurulması, otel ve misafirhane inşa edilmesi, kapsamlı bir turizm rehberinin sunulması gibi konuları eyaletin en önemli ihtiyaçları arasında sayarak şu ifadeleri kullandı: “Sağlık turizmi alanında, hizmet sunumunun kolaylaştırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Genel olarak, yazılım ve donanım altyapılarının geliştirilmesi, turizmin büyümesinde önemli bir adımdır.”

Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Yardımcısı, Kum şehrindeki turistik cazibelere dikkat çekerek şunları söyledi: “Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi eyaletteki bilimsel turizm konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Kısa dönemli Camiatu’l-Mustafa eğitimlerinin yanı sıra, uluslararası bilimsel konferanslar ve toplantılar düzenlenmesi, dünyanın dört bir yanından turistlerin Kum şehrine gelmesini sağlamaktadır. Bu potansiyelden daha fazla faydalanmak için gerekli planlamalar yapılmalıdır.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Kanberi, İran ve Kum kültürünü tanıma, el sanatları, eyaletin tarihi ve kutsal mekânlarıyla tanışma gibi konularda kurslar düzenlemenin önemine vurgu yaparak şöyle dedi: “Kum şehri ile dünyanın bazı şehirleri arasında geçmişte kardeş şehir ilişkileri kurulmuştu. Bu anlaşmaların yeniden canlandırılması ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi, bu alandaki diğer potansiyellerin aktif hale getirilmesi gereken önemli bir noktadır.”

Camiatu’l-Mustafa Uluslararası İlişkiler Yardımcısı şöyle devam etti: “Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi, İslami, beşeri ve sosyal bilimleri yaymayı hedefleyen, eğitim, araştırma ve terbiye odaklı çalışan, bilimsel ve uluslararası bir kurumdur. Bu kurum, dünyanın dört bir yanından gelen çok sayıda öğrenciyi bünyesinde barındırarak İslami öğretilere ve Kur’anî rehberliğe susamış olanlara eşsiz bir fırsat sunmaktadır. Amacı; fakihler, âlimler ve erdemli, sorumluluk sahibi uzmanlar yetiştirmek, İslami düşünceyi derinleştirmek, üretmek ve İslam’ın saf Muhammedî öğretisini yaymaktır.”

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Kanberi, Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi’nde İslami bilimler alanında fıkıh, usul-i fıkıh, Kur’an, hadis, felsefe, irfan, ahlak, kelam ve İslam tarihi gibi dalların; beşeri bilimler alanında ise eğitim bilimleri, hukuk, psikoloji, ekonomi, sosyoloji, siyaset bilimi, bankacılık, iletişim, yönetim ve Farsça, Arapça, İngilizce, Fransızca ve Rusça dil ve edebiyatı gibi programların İslami bir bakış açısıyla sunulduğunu belirtti.

Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Kanberi ayrıca, Uluslararası Camiatu’l-Mustafa Üniversitesi’nin uzaktan ve sanal eğitimi geliştirme amacıyla modern elektronik öğrenme teknolojilerinden yararlanarak 2003 yılında Camiatu’l-Mustafa Sanal Üniversitesi’ni kurduklarını ifade etti.

Tags

Your Comment

You are replying to: .
captcha